InfraHealth

Met hart
voor
InfraHealth is dé IT-specialist in de zorg met de focus op advies, projectbegeleiding en interim management. Wij werken voor ziekenhuizen, GGZ, gezondheidscentra, thuis- en ouderenzorg, verslavingszorg en andere zorgbedrijven door heel Nederland. Met hart voor de zorg en met de specialistische kennis van onze IT-professionals is onze missie: omdat IT altijd moet kloppen!
Heartbeat-outline-IH

Het woord zorgdomotica komt vaak voorbij op onze website. Het is namelijk een groot onderdeel van het werk wat we doen. Toch blijft het voor veel mensen lastig om te begrijpen, zeker aangezien de ontwikkelingen zo snel gaan. Daarom geven we op deze pagina antwoord op de vraag: ‘Wat is zorgdomotica?’

Betekenis zorgdomotica

In het kort gezegd is zorgdomotica alle inzet van technische hulpmiddelen in de zorg en komt voort uit de zorgalarmering zoals die veelal te vinden is in zorginstellingen. De bekende drukknop of trekkoord zoals je die vaak zag. Domotica is een verzamelnaam van apparaten, toepassingen of technologieën waarmee je een woning of gebouw automatiseert. Wanneer we het hebben over zorgdomotica gaat het om toepassingen die het leven van zorgbehoevenden gemakkelijker maken, maar dan meestal wel in een huiselijke omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een zorginstelling. Deze technische toepassingen hebben als doel het vergroten van de veiligheid en zelfredzaamheid van patiënten.

Ontwikkelingen in zorgdomotica

Vaak denken we bij zorgdomotica aan alarmknoppen, bewegingssensoren of slimme medicijndoosjes bijvoorbeeld. Maar er is zo veel meer.

De laatste tijd zien we interessante ontwikkelingen in domotica in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan  patiëntmonitoring met radar in plaats van met optische sensoren. Zo kan de zorgverlener kwetsbare patiënten in de gaten houden zonder hen letterlijk in beeld te brengen. Of de ontwikkeling van het inrichten van leefcirkels bij (semi-)gesloten zorg. Deze cirkels geven mensen het idee dat ze overal mogen komen waar ze willen. Toch blijven bepaalde deuren gesloten of gaat er een waarschuwing naar personeel wanneer iemand de cirkel verlaat. Door middel van een zender ziet het zorgpersoneel straks precies in welke zone het alarm afgaat. Zo kunnen ze sneller naar de patiënt toe. Dit kan zelfs worden uitgebreid met de buitensituatie doordat een GPS zender gekoppeld wordt aan het systeem.

InfraHealth houdt zich dagelijks bezig met ontwikkelingen in de zorgdomotica. Deze veranderen namelijk snel. Vandaar dat we hiertoe een eigen bedrijfsonderdeel HealthDomotics hebben opgericht.

HealthDomotics

HealthDomotics is onderdeel van InfraHealth. Via dit bedrijfsonderdeel specialiseren wij ons in het begeleiden van de implementatie van zorgdomotica. Het is namelijk belangrijk dat zorgdomotica binnen een zorginstelling ook echt werkt. Bovendien moet het goed werken voor patiënten én personeel. Van aanbesteding tot de zorg zelf, wij hebben de expertise om zorgdomotica goed te laten werken. Samen verbinden we de zorg. Meer informatie over ons bedrijfsonderdeel HealthDomotics vind je hier.

We staan altijd open om hierover in gesprek te gaan. Een afspraak maken is eenvoudig via onze contactpagina.

Wil jij aan de slag met zorgdomotica maar weet je niet waar je moet beginnen? We adviseren je graag! Neem nu vrijblijvend contact op.