InfraHealth

Internet of Things in de zorg: wat is dat nou precies?

Internet of Things: Wat is dat nou precies?

Internet of Things, wat is dat eigenlijk? Wat kun je ermee en hoe werkt dat dan? Internet of Things, IoT of het internet der dingen staat voor het geheel aan apparaten die via internet informatie uitwisselen en beslissingen kunnen nemen, zonder dat er een mens aan te pas komt. IoT is eigenlijk al niet meer weg te denken uit de zorg, en staat tegelijkertijd nog erg in de kinderschoenen. Onze consultants volgen de ontwikkelingen op de voet en vertellen graag wat IoT in de zorg betekent.

Hendrika van Dijk is één van onze experts op het gebied van IoT. “Er zijn tekorten in de zorg, mensen willen meer eigen regie en ouderen blijven ook langer thuis wonen. We moeten de zorg dus slimmer aanpakken en kijken hoe dingen op afstand geregeld kunnen worden. Zorgdomotica en Internet of Things zijn daar heel geschikt voor en worden steeds meer ingezet. Ze zijn niet hetzelfde, het IoT bestaat uit meer dan alleen aangesloten zorgdomotica.”

Eigen regie voor jong en oud

“Internet of Things biedt heel veel kansen voor de eigen regie van cliënten. Mensen willen niet meer uren of weken wachten tot er iemand langskomt of  tot ze bij een arts langs kunnen komen. Het klinkt gek maar dankzij IoT kun je  bijvoorbeeld een pilletje met sensoren innemen dat direct waarnemingen aan een arts doorgeeft, zonder fysiek onderzoek. Of via een app in real time de resultaten van een behandeling volgen en die behandeling direct bijsturen. De reactie van cliënten op IoT is wisselend: Er is een generatie-overgang. De nieuwe generatie ouderen is  al gewend om met technologie te werken. Voor de ouderen van nu is het vaak nog nieuw maar veel van hen zijn goed geïnformeerd en vinden het leuk om dingen uit te proberen.”

Van Internet of Things thuis naar Internet of Things in de zorg

“Steeds meer mensen kennen IoT vanuit hun privé-omgeving. Hoe we het zinvol kunnen toepassen in de zorg is de volgende stap. En kunnen we daarbij persoonlijke apparaten zoals een smartwatch of Smart Home Device gebruiken? Dat kan zeker maar op het gebied van dataoverdracht en gegevensbeveiliging moet er nog heel veel gebeuren. Dat maakt mensen voorzichtig. En terecht! Daar vertelt mijn collega Maurits meer over in zijn blog. Ook is het nog zoeken naar passende oplossingen. En daar zit onze kracht.”

Op de hoogte van de ontwikkelingen

“IoT is enorm in ontwikkeling. In Nederland lopen we niet echt voorop en ik kijk dan ook veel naar andere landen waar ze al verder zijn met de technologie. Ik vind het mooi om te zien wat er om ons heen gebeurt en wat ons te wachten staat. Daarnaast komen we als medewerkers van InfraHealth bij veel zorginstellingen. Onze kracht zit dan ook in het verzamelen van ervaringen en die weer gebruiken bij andere zorginstellingen. We linken informatie, gebruikers en leveranciers, zodat niet iedereen het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.”

We kunnen veel beter samenwerken!

“Ik heb veel kennis van wat er op de markt is aan producten en mogelijkheden en ik houd in de gaten wat al veel gebruikt wordt en wat nog niet optimaal werkt. Met die kennis sla ik de brug tussen de ict-kant, de leveranciers, de zorgprofessionals die ermee moeten werken en de cliënten. Vanuit de filosofie dat we veel beter kunnen samenwerken dan ieder voor zich dingen uitzoeken, ben ik onderdeel van een landelijk netwerk van meer dan 100 vernieuwers in de zorg. Met onze eigen app kunnen we elkaar direct vragen stellen over een bepaald product of beleidsvragen. Zo werken we samen aan de toekomst van IoT en aan betere zorg.”

Relevante artikelen