InfraHealth

Vast-mobielintegratie in de zorg: veel meer dan telefonie

Vast-mobielintegratie in de zorg: veel meer dan telefonie

Vast-mobiel integratie of VaMo-integratie, wat is dat nou precies en waarom is het juist in de zorg zo interessant? De term is eigenlijk wat te beperkt: het gaat om veel meer dan bereikbaar zijn op één (vast en mobiel) nummer. Tjerry Hoekstra, managing partner en specialist op het gebied van domotica legt het uit.

De integratie van vaste en mobiele telefonie begon met een relatief simpel idee: het koppelen van een vast en een mobiel nummer aan één gebruiker, zodat medewerkers bereikbaar zijn op hun vaste werktelefoon én op een mobiel. Wordt één van de nummers gebeld en niet beantwoord, dan schakelt de telefooncentrale automatisch door naar het tweede nummer. Dit werkt goed maar heeft ook nadelen, bijvoorbeeld hogere kosten en het feit dat medewerkers nog altijd twee telefoons moeten hebben.

Vast nummer zonder vaste telefoon

De volgende stap is oproepen naar een vast nummer direct doorschakelen naar een mobiele telefoon. Op die manier kun je bereikbaar zijn op twee nummers met één toestel en kun je met een vast telefoonnummer toch mobiel bereikbaar zijn. Hiermee voorkom je ook dat medewerkers hun eigen 06-nummer moeten geven aan klanten, verwanten of andere contacten.

Volledige controle over de bereikbaarheid

De telefooncentrale biedt tegenwoordig complete controle over de bereikbaarheid van elk telefoonnummer. Je kunt instellen dat er geen zakelijke telefoontjes op een privémobiel uitkomen buiten de werktijden bijvoorbeeld, of naar wie oproepen moeten worden doorgeschakeld bij afwezigheid. Dit is een mooie vorm van het integreren van vaste en mobiele telefonie en wordt veelal vanuit een App op de smartphone door gebruiker zelf geregeld.

In de zorg: veel meer dan telefonie

In de zorg gaat de VaMo-integratie nog een stapje verder. Want in de zorg werken de mensen steeds meer met hun mobiel voor het gebruiken en instellen van zorgdomotica. Ook de waarschuwingen van alarmeringsdiensten komen steeds vaker uit op hun mobiel. Zorgmedewerkers hebben hun mobiel dus altijd bij zich en doen er veel meer mee dan alleen bellen. Bereikbaarheid staat dan op nummer één en daarnaast moeten alle apps onderling goed werken: zorgmedewerkers zijn hiervan afhankelijk!

Totaaladvies

GSM, VoIP, roaming, raamcontracten en de koppeling tussen de ICT-afdeling en facilitaire zaken, het één kan niet meer zonder het ander. Moderne gebouwen zijn vaak zo goed geïsoleerd, dat het mobiele signaal dat van buiten komt, binnen niet sterk genoeg is. Of op de ene locatie wel en op de andere locatie niet. Welke provider kies je dan? Kies je inpandig voor GSM-versterkers of voor een sterk eigen intern (private GSM) netwerk? Werkt dan je telefoon buitenshuis nog wel? Werk je met enkel zakelijke nummers of gebruiken medewerkers hun eigen 06-nummer? Hoe importeer je die in de telefooncentrale? En, ook heel belangrijk, hoe houd je het betaalbaar en beheersbaar? Kortom, veel vragen die uiteindelijk bepalen welke wijze van bereikbaarheid het beste is voor de zorgmedewerker.

Alles kan. Wat heb je nodig?

Elke zorginstelling heeft eigen wensen en eisen. Een organisatie met veel ambulante medewerkers heeft heel andere behoeften dan een instelling voor intramurale zorg.

Technisch kan bijna alles maar wat het beste werkt in een specifieke situatie, dat blijft mensenwerk. Als onafhankelijke specialist op het gebied van ICT, domotica en telefonie kijken we goed wat elke organisatie nodig heeft, en maken we een advies op maat zodat de integratie echt goed werkt. Omdat IT in de zorg altijd moet kloppen!

Relevante artikelen