IoT, we komen deze term steeds vaker tegen. De afkorting van ‘Internet of things’. Oftewel in goed Nederlands; het internet der dingen. Maar wat betekent dat nou precies en welke ontwikkelingen en kansen zien we op dit gebied in de zorg? In deze blog gaan we er iets dieper op in. Lees je mee?
Het internet der dingen is een verwijzing naar de situatie dat door mensen bediende computers zoals desktops, laptops, tablets, smartphones in de minderheid zullen zijn op het internet. De meerderheid van de internetgebruikers zal in deze visie bestaan uit semi-intelligente apparaten, zogenaamde embedded systems. Alledaagse voorwerpen worden hierdoor een entiteit op het internet, die kunnen communiceren met personen en met andere objecten, en die op grond hiervan autonome beslissingen kunnen nemen. Dit klinkt wellicht wat technisch, maar in de zorg kunnen we hier enorm ons voordeel mee doen.
Steeds meer apparaten worden ‘intelligent’ en kunnen communiceren met andere apparaten of via (internet) infrastructuren met (andere) gebruikers. Onze voorspelling is dan ook dat zorginstellingen de komende jaren veel zullen investeren in IoT-toepassingen. Immers, de zorgdruk zal alleen maar toenemen, met minder (gekwalificeerde) medewerkers. IoT gaat ons hierbij helpen.
Hier komen we echter op het punt waar de schoen begint te knellen. De grote uitdaging voor de zorgsector is namelijk de vraag op welke manier IoT op een goede manier ingezet kan worden.
De transitie van de huidige processen en werkwijze in de zorg naar de situatie waarin IoT bepaalde taken gaat overnemen is een complex verhaal waarin andere kennis en vaardigheden binnen een zorgorganisatie nodig is. Daarnaast kan bij de implementatie heel veel fout gaan, als de aanpak niet zorgvuldig en met kennis van zaken wordt uitgevoerd. En deze fouten gaan gepaard met forse investeringen, dus een financiële blunder is snel gemaakt. En juist dat willen we graag voorkomen. Immers, het geld in de zorg is van ons allemaal en daarom zien we die euro’s graag goed besteed. Onze ervaring is dat er vanuit de techniek altijd wel oplossingen te vinden zijn, maar dat de belangrijke eerste stap is om de kernvraag heel helder, duidelijk en weloverwogen te formuleren.
IoT-toepassingen zijn natuurlijk niet helemaal nieuw in de zorg. Er bestaan al praktijkvoorbeelden van eenvoudige technische toepassingen die de zorg veranderen. Denk aan cliënten monitoring. Hartpatiënten kunnen bijvoorbeeld na een hartoperatie sneller naar huis waar zij verder gemonitord worden met IoT-toepassingen. En koelkasten die hun temperatuur doorgeven of leveranciers van medicijnen automatisch een melding geven dat de voorraad op raakt.
Dit zorgt voor meer grip op medicatie inname bij patiënten. Ook worden al track & trace systemen gebruikt om (dementerende) ouderen beter te kunnen beschermen en bestaan er sensoren die alarm geven als er afwijkende bewegingen zijn.
Voor de inzet van deze IoT middelen, is een stabiele, flexibele infrastructuur noodzakelijk. HealthDomotics weet dit als geen ander en wij bezitten de kennis en ervaring om zorgorganisaties hierover verregaand te adviseren én te ondersteunen. Heel actueel is een aantal trajecten waarbij wij klanten adviseren en begeleiden bij de implementatie van wifi netwerken. Tegenwoordig zijn de acces points, dus de kastjes die het wifi signaal verwerken, ook voorzien zijn van andere aanvullende technieken. Deze technieken, Zigbee of Bluetooth, kunnen door onze klanten vervolgens worden gebruikt om IoT apparatuur op te koppelen. Het grote voordeel voor de klant is dat ze één infrastructuur voor meerdere technologieën inzet.
Dus of het nu gaat om het implementeren, de selectie van leveranciers of het beheer, in alle gevallen staan wij schouder aan schouder met onze opdrachtgevers. Omdat wij pas tevreden zijn als onze klant en haar cliënten en patiënten dat ook zijn. Ons doel? Samen zorg verbinden!
HealthDomotics is onderdeel van InfraHealth en is gespecialiseerd in het begeleiden van Zorgdomotica implementaties. Van aanbesteding tot zorg levert HealthDomotics de expertise om Zorgdomotica voor de zorg te laten werken.
Heb je een vraag naar aanleiding van deze blog of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem vrijblijvend contact op met Tjerry Hoekstra. We staan je graag te woord!
Bel +31 6 57331301 of mail naar tjerry.hoekstra@healthdomotics.nl